Ennätysaika ja vastoinkäymisiä – ja yksi jännittävä edustusuutinen

Alkukesä on ollut yhtä ylä- ja alamäkeä, mutta sen kruunasi tieto siitä, että pääsen edustamaan Suomea alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin heinäkuussa, kirjoittaa Innoflamen sponsoroima soutaja Vilma Kangasmäki.

Kisakauteni on käynnistynyt kunnolla nyt Suomessakin. Alkukesän kisat ovat ohi, ja mukaan on mahtunut onnistumisia mutta myös vastoinkäymisiä.

Mun kisakausi käynnistyi tänä vuonna toukokuun lopussa Tampereella, jossa kisasin ensimmäisen näyttökilpailun eli kilpailun, jossa valitaan urheilijat edustamaan Suomea alle 23-vuotiaiden MM-kisoja varten.

Ennen kisoja leireilin pari päivää Tampereella. Leiri oli onnistunut, ja sain opastusta muun muassa tekniikkaan ja kisastarttiin. On tärkeää saada valmennusta välillä myös muilta kuin omalta valmentajalta. Vaikka valmentajat neuvoisivat samaa asiaa, joskus se menee paremmin perille, kun sen kuulee eri tavalla ilmaistuna.

Leirin jälkeisenä lauantaina pääsin kisaamaan hyvissä olosuhteissa Tampereen Kaukajärvellä. Kaukajärveltä voi oikeastaan aina odottaa kovaa tuulta ja vaikeaa keliä, mutta tällä kertaa se yllätti positiivisesti: oli hyvin soudettava sää.

Kisani menivät ihan hyvin, mutta en päässyt näyttämään vielä parasta osaamistani. Kilpailussa oli yhteensä kuusi naista, ja sijoituin kolmanneksi. Yritin käyttää kisassa erästä leiriltä oppimaani tekniikkaa. Pitää olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen, kun opettelee uutta tekniikkaa ja yrittää siirtää sitä myös kisavauhtiseen soutuun.

Tampereen kisojen jälkeen mulla oli aikaa harjoitella kolme viikkoa ennen seuraavia näyttökilpailuja Lappeenrannassa. Kisat järjestettiin Saimaan kanavalla. Kanavaan ei mahdu rinnakkain kuin kolme soutuvenettä, ja virallisissa kisoissa kisataan aina kuusi venettä rinnakkain. Siksi karsinnoissa katsottiin aikoja, ja niiden perusteella valittiin finalistit.

Kanavalla oli melkein täydellinen keli soutukisoille. Heti aamusta tiesin, että keli tulee olemaan soututermein nopea ja minun olisi mahdollista soutaa uusi ennätysaikani. Nopealla kelillä tarkoitan sitä, että myötätuulta on sopiva määrä, jolloin tuuli auttaa liu’uttamaan venettä paremmin. Liian kova myötätuuli taas saattaa vaikeuttaa soutua teknisesti. Myös veden lämpötila vaikuttaa soutuun. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä nopeampi keli.

Pääsin lauantaina erittäin kovatasoiseen finaaliin. Sain antaa kaikkeni pärjätäkseni. Mun veto oli tasainen, enkä hyytynyt missään vaiheessa. Tuntui todella hyvältä kilpailla. Kävin kovaa taistelua toisesta ja kolmannesta sijasta, ja lopulta tulimme kilpakumppanini kanssa samaan aikaan maaliin. Aika oli sama, mutta maalikamerasta katsottuna vastustajani veto osui paremmin maalilinjalle, joten sijoituin kolmanneksi.

Lauantain finaalista jäi kuitenkin käteen uusi ennätysaikani! Alitin kahdeksan minuuttia ensimmäistä kertaa ikinä. Aikani oli 7.55, ja olen siihen tosi tyytyväinen. On parasta, kun pääsee kisaamaan tiukasti ja taistelemaan koko matkan. Se auttoi minua saavuttamaan uuden ennätykseni.

Sunnuntain alkuerässä kisani alkoi erittäin hyvin, mutta viimeisillä vedoilla jalkani antoivat periksi ja voima katosi. Vedon jälkeen keuhkoihini sattui todella paljon, ja oli vaikea saada henkeä. Sunnuntaina olisi ollut vielä finaali vedettävänä, mutta päätimme valmentajani kanssa, että se pitää jättää väliin. Olisi ollut liian iso riski lähteä kisaamaan ja rasittaa keuhkoja entisestään. Aiemman sairastelun ja lauantain kisojen takia keuhkoni olivat rasittuneet, joten ratkaisu oli oikea.

Seuraavaksi mielessäni olivat seuraavalla viikolla kisattavat Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Ruotsissa. Pohdimme pari päivää valmentajani kanssa, mitä teemme niiden kanssa, ja päädyimme jättäytymään pois kisoista. Olin odottanut kisoja, mutta tällä hetkellä on tärkeintä parantua kunnolla ja hengähtää hetkeksi. Päätös harmitti, mutta ei auta kuin keskittyä palautumiseen ja seuraaviin kisoihin.

Olen kertonut paljon onnistumisistani ja saavutuksistani, mutta alkukesään on mahtunut myös vastoinkäymisiä. Kiireisen ja rankan kesän jälkeen mulla on ollu vaikeuksia palautumisen kanssa, mikä on johtanut sairasteluun. Tänä kesänä ennen jokaista leiriä ja kisaa olen ollut vähän kipeänä. Hyviä tuloksia on tullut tästä huolimatta, mutta en ole saanut vielä kaikkea itsestäni irti.

Kaiken tämän jälkeen sain kuitenkin myös hyviä uutisia. Sain tietää, että mut valittiin alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin edustamaan Suomea. Kilpailut järjestetään heinäkuun lopulla Bulgariassa. Nyt mulla on hyvin aikaa valmistautua kisoihin ja toivon, että saan hyvän treenijakson ennen kisoja. Kaikki keskittyminen on nyt suunnattu heinäkuun lopulle.

Hyvää kesää kaikille!

Innoflame sponsoroi 20-vuotiasta soutajalupaus Vilma Kangasmäkeä kohti Kanadassa vuonna 2024 järjestettäviä nuorten MM-kisoja. Tässä blogissa Kangasmäki kertoo urheilijan arjestaan ja tavoitteellisesta treenamisestaan.

Viimeisimmät postaukset