Haasteellinen kausi päättyi loistaviin tuloksiin: kuudes sija nuorten EM-kisoista

Kausi 2023 on osaltani paketissa. Vaikka usko itseeni oli jossain vaiheessa koetuksella, todisti EM-kisoissa onnistuminen sen, mihin pystyn, kirjoittaa Vilma Kangasmäki.

Kesäkuussa mut valittiin edustamaan Suomea alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin Bulgariaan. Kilpailut järjestettiin 19.–23.7., ja heinäkuu meni kisoihin valmistautuessa.

Bulgariassa oli vastassa 40 asteen helle. En ole koskaan aikaisemmin kisannut niin kuumassa kelissä. Kesti hetki tottua säähän, mutta viilennyspyyhkeet ja kylmät suihkut onneksi auttoivat.

Ensimmäisessä kisassa eli alkuerässä kuumuus kyllä söi energiaa, eikä kisa mennyt niin kuin oletin. Olin pettynyt, kun en pystynyt suoriutumaan odotusten mukaisesti. Paransin tekemistäni joka vedolla, mutta sijoituin 19. Olin pettynyt, mutta nämä kisat kuitenkin opettivat minulle paljon itsestäni, ja sain arvokasta kokemusta.

Kaksi viikkoa MM-kisojen jälkeen kisattiin pienveneiden SM-kisat Tampereella. Bulgariasta saavuttuani tulin kipeäksi, joten se sotki vähän mun harjoitusohjelmaa ennen kisoja.

Sairastuminen myös vaikutti kisakuntooni. Pääsin kuuden parhaan joukkoon, mutta en pystynyt suoriutumaan finaalissa niin hyvin kuin olisin halunnut. Lopulta olin naisten yksikössä neljäs.

Muutama päivä ennen SM-kisoja sain tietää, että mut valittiin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin. Kisat järjestettiin 26.–27.8 Saksassa Krefeldissä. SM-kisojen jälkeen minulla oli kolme viikkoa aikaa saada hyvä treenijakso alle ennen EM-kisoja.

Treenit kulkivatkin oikein hyvin. Pari viikkoa ennen kisoja saimme Saksasta entisen soutuvalmentajan vierailemaan Porvooseen vajallemme, ja sain häneltä hyviä tekniikkavinkkejä tulevia kisoja varten. Treenit kulkivat hyvin, mutta silti mulla oli vähän epäileviä ajatuksia EM-kisojen suhteen. Aiemmissa kisoissa koetut pettymykset vaikuttivat mieleeni negatiivisesti, ja epäilin itseäni. Päätin kuitenkin, että lähden tekemään kaikkeni ja katson, mihin se riittää.

Lauantaiaamuna 26.8. mulla oli ensimmäinen startti eli alkuerä. Kisasin kevyessä luokassa, joten punnitus oli kaksi tuntia ennen kisaa. Mun paino oli 400 grammaa yli painorajan. Niinpä laitoin mahdollisimman paljon vaatteita päälle ja lähdin soutamaan soutulaitteella, sillä päätimme, että pudotan 400 grammaa hikoilemalla nesteitä pois kehostani. Painonpudotuksessa kesti yhteensä 40 minuuttia, mutta onneksi sain painon alas hyvissä ajoissa ennen starttia.

Painonpudotus kuitenkin söi energiaa kisasta. Niinpä taktikoin ja säästelin energiaani seuraavaan vetoon, koska tiesin, etten tule pääsemään suoraan finaaliin alkuerästä.

Ennen kisaa minusta tuntui erittäin hyvältä ja rennolta. Nautin jännittyneestä fiiliksestä ja lähdin tekemään parhaani. Sain erittäin hyvän startin ja pääsin heti johtoon. Pidin vauhdin tasaisena, ja keskityin pitämään johtopaikan koko kisan ajan maaliin saakka.

Pääsin finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon nuorten EM-kisoissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukaan suomalainen soutaja on ollut kuuden parhaan joukossa näissä kisoissa. Tämä onnistuminen merkitsee minulle hyvin paljon. Se todisti mulle, mihin pystyn ja myös sen, että epäilin itseäni ihan turhaan.

Seuraavana päivänä kisattiin EM-finaali. Olin tosi iloinen finaalipaikasta, ja halusin nauttia tilaisuudesta ja pitää kisassa hauskaa. Mulla ei ollut mitään hävittävää. Tämä oli kauden viimeinen kilpailu, joten halusin antaa kaikkeni.

Valitettavasti en saanut yhtä hyvää starttia finaalissa kuin edellisessä kisassa, ja jäin muista jo heti alussa. Yritin tietenkin taistella loppuun asti, mutta tällä kerralla se riitti vain kuudenteen sijaan. Olin silti tyytyväinen kisan jälkeen, koska ennen näitä kilpailuja en olisi uskonut, että soutaisin tällä tasolla EM-kisoissa. Henkisesti vaikean kauden jälkeen tämä oli iso voitto.

On ollut hieno, tunteellinen ja opettavainen kausi 2023. Haluan kiittää Innoflamea tuesta ja mahdollisuudesta tehdä sitä mitä rakastan ja tavoitella unelmiani. En pystyisi tähän yksin.

Innoflame sponsoroi 20-vuotiasta soutajalupaus Vilma Kangasmäkeä kohti Kanadassa vuonna 2024 järjestettäviä nuorten MM-kisoja. Tässä blogissa Kangasmäki kertoo urheilijan arjestaan ja tavoitteellisesta treenamisestaan.

Viimeisimmät postaukset